Донирајте

Нашата мисија

Да се зголеми отпорноста на ромските заедници наспроти социјалните, економските, еколошките, здравствените, политичките промени и кризи преку Образованието.

Нашата визија

Да се создаде средина за поддршка за секое дете, млад човек и родител со кои работи РЕФ, овластувајќи ги да развијат лична отпорност во општествата кои брзо се менуваат.

Да се всади доверба и чувство на припадност и да се поттикне активно учество во нивните заедници, притоа нагласувајќи ја важноста на образованието како катализатор за раст и развој.

Алумни мрежа Дигитална платформа

Моќно партнерство, незапирлива сила за позитивна трансформација на нашите ромски заедници. Заедно да изградиме еластични ромски заедници!

Зачлени се

Веќе имате профил?

Најави се

Новости

Teach for Romania и REF започнаа регистрации за учество на завршниот настан „Сегрегација на минус, различност на плус“

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИТЕ Сите човечки суштества се раѓаат слободни и еднакви по достоинство и права. Да придонесеме за свет каде што ова е реалноста. Придружете ни се на настанот за да видиме како можеме да го направиме тоа заедно. Научи за Романија заедно со Ромскиот образовен фонд го објавија повикот за аплицирање за да им Прочитај повеќе

Teach for Romania и REF започнаа регистрации за учество на завршниот настан „Сегрегација на минус, различност на плус“

Три години од проектот „Денес учам, утре работам“ Конечни резултати

Соопштение за медиумите 12|12|2023 година Фондацијата Ромски образовен фонд го организираше, во хибриден формат, на 5 декември 2023 година, во средното училиште Беица де Јос, округот Муреш, завршниот настан на проектот „Денес учам, утре работам“ (ID 148454), ко -финансиран од Европскиот социјален фонд преку Програмата за оперативен човечки капитал. Во текот на 30 месеци, главната Прочитај повеќе

Три години од проектот „Денес учам, утре работам“ Конечни резултати

„Изградете ја сопствената иднина преку образование“, конечни резултати по три години од проектот

Соопштение за медиумите | 04.12.2023 година Фондацијата Ромски образовен фонд Романија го организираше на 28 ноември 2023 година, во средното училиште во Скарисоара, округот Олт, завршниот настан на проектот „Изгради ја сопствената иднина преку образование“ – MySMIS код 146032 – кофинансиран од Европскиот социјален фонд преку Оперативната програма за човечки капитал . На настанот присуствуваа Прочитај повеќе

„Изградете ја сопствената иднина преку образование“, конечни резултати по три години од проектот

Нашите проекти

Ромско наследство

Ромското наследство е архива и алатка за учење која обезбедува искуства за учење од светска класа за претставниците на новата генерација, младите и возрасните заинтересирани за ромскиот активизам, култура и историја..

Ромско наследство

Roma Status

Ромскиот статус е група на Фејсбук создадена од нашиот тим во Романија и администриран од Габриел Зорила. Помеѓу многуте проекти што ги произведуваме за нашата публика, „Инспиративни приказни подкаст“ е најдобро примен. Водителка на емисијата е Зорила.

Roma Status

„Ochii Minții“ е културна платформа на звучното шоу, кое не пренесува во историјата преку текст, глас и звук, како во аудио филм.

„Ochii Minții“, заедно со РЕФ, ја промовираа серијалот-манифест посветен на ропството на Ромите во романските земји.

Ochii Minții

RomStoria е проект чија цел е да ја популаризира историјата на Ромите и служи како едукативен материјал доволно сеопфатен за да ги објасни, на разбирлив за секого начин, значајни настани од минатото на оваа загадочна заедница, како што се наведени од Б.П. Хашдеу.

Romstoria
Elena Zamfir, Cătălin Zamfir
Ţiganii între ignorare şi îngrijorare
Ţiganii între ignorare şi îngrijorare
Miron Radu Paraschivescu
Cântice țigănești și alte poeme
Cântice țigănești și alte poeme
Radu Rosetti
Scrieri
Scrieri
Doina Ruști
Manuscrisul fanariot
Manuscrisul fanariot
Zaharia Stancu
Șatra
Șatra
David Mayall
Gypsy Identities: 1500-2000. From Egipcyans and Moon-men to the Ethnic Romany
Gypsy Identities: 1500-2000. From Egipcyans and Moon-men to the Ethnic Romany
David Mayall
Gypsy-travellers in Nineteenth-Century Society
Gypsy-travellers in Nineteenth-Century Society
Judith Okely
The Traveller Gypsies
The Traveller Gypsies
George Soulis
The Gypsies in the Byzantine Empire and the Balkans in the Late Middle Ages
The Gypsies in the Byzantine Empire and the Balkans in the Late Middle Ages
Nicholas Saul şi Susan Tebbut Saul (eds.)
The Role of the Romanies. Images and Counter-Images of ‘Gypsies’/Romanies in European Cultures
The Role of the Romanies. Images and Counter-Images of ‘Gypsies’/Romanies in European Cultures
Wim Willems
In Search of the True Gypsy. From Enlightenment to Final Solution
In Search of the True Gypsy. From Enlightenment to Final Solution
Ninotchka Devorah Bennahum
Carmen, a Gypsy Geography
Carmen, a Gypsy Geography
Abigail Rothblatt Bardi
The Gypsy as Trope in Victorian and Modern British Literature,
The Gypsy as Trope in Victorian and Modern British Literature,
Mărginean, Ioan (coord.), Ana Maria Preoteasa, Iuliana Precupeţu, Sorin Cace
Cercetări cu privire la minoritatea romă
Cercetări cu privire la minoritatea romă
Diane Tong (ed.)
Gypsies. An Interdisciplinary Reader
Gypsies. An Interdisciplinary Reader
Mihai Merfea
Cultură și civilizație romani
Cultură și civilizație romani

Нашиот тим и партнери

Реџепали Чупи

Привремен директор

Реџепали Чупи

Луиза Меделеану

Експерт за образование за интеркултуралност

Луиза Меделеану

Моника Калин

Експерт за образование

Моника Калин

Амалија-Флоренца Флореа

Програмски координатор

Амалија-Флоренца Флореа
Остани поврзан

Почетни основачи

Светската банка

Меѓународна финансиска институција која обезбедува заеми и грантови на владите на земјите со низок и среден приход заради остварување капитални проекти.
Светската банка

Фондации Отворено општество

Финансиски ги поддржува групите на граѓанското општество ширум светот, со наведена цел унапредување на правдата, образованието, јавното здравство и независните медиуми.
Фондации Отворено општество